Dit kun je leren van de allereerste ‘Kopen zonder kijken’ deelnemers

Dit kun je leren van de allereerste ‘Kopen zonder kijken’ deelnemers

Ben je al heel lang op zoek naar een nieuw huis? En sta je elke keer samen met twintig anderen in de rij wanneer er iets écht leuks op de markt komt? Met deze tips zorg je ervoor dat je niet overmand wordt door frustratie en toch je (bijna) droomhuis koopt.

Twee jaar geleden waren Larissa en haar gezin de eerste deelnemers aan het tv-programma ‘Kopen zonder kijken’. Zij kennen de frustraties van de huizenjacht goed, maar zijn nu nog steeds enorm gelukkig met het huis dat zij kochten zonder het eerst gezien te hebben (!).

Larissa vertelt je graag hoe je ondanks een krappe huizenmarkt, net als zij, een droomhuis kunt vinden. Dit zijn haar allerbeste tips.

Tip 1: Bezwijk niet zomaar voor het eerste beste huis
Voordat Larissa en haar partner Jeffrey meededen aan ‘Kopen zonder kijken’ hadden ze er al een flinke zoektocht op zitten. “De dag dat ik ons inschreef voor het programma was er net een bod van ons afgewezen,” vertelt Larissa. “Daar baalden we van, terwijl huis in Heerhugowaard stond en we eigenlijk allebei weer terug wilden naar Alkmaar. Achteraf gezien is het echt een opluchting dat we dat andere huis toen niet konden kopen, want dan waren we vast snel weer op zoek gegaan naar iets anders. Wéér die stress.”

Tip 2: Zorg dat je een concreet wensenlijstje hebt en wees realistisch
Larissa en Jeffrey wisten heel goed wat ze wilden. Althans dat dachten ze. De grootste wens was iets meer ruimte, zodat er ook plek zou zijn voor een eventueel tweede kindje. De locatie (Alkmaar) was een ander belangrijk punt: “We zijn allebei opgegroeid in een oude buurt in Heerhugowaard. Dat knusse gevoel uit de wijken waar we toen woonden met de smalle steegjes waar je met de fiets doorheen sjeesde… Dat gevoel wilden we onze kinderen ook graag meegeven in een vergelijkbare buurt in Alkmaar.”

“Toch was het erg nuttig dat we voor het programma nog eens extra concreet moesten omschrijven wat onze wensen waren,” vindt Larissa. “Je moet daarin wel realistisch zijn. Als we met de programmamakers door een dure buurt reden dan wezen we wel aan wat we mooi vonden, maar we wisten ook welke huizen boven ons budget waren. Het is dus mooi om alle feiten scherp te hebben – zo voorkom je teleurstellingen.”

Tip 3: Niet zwart-wit denken, er zijn vaak meer oplossingen dan je denkt
“Het is makkelijk om een huis binnen te stappen en het af te kraken,” vindt Larissa. “Maar het is echt belangrijk om niet zwart-wit te denken als je je droomhuis wilt vinden.” Hoe handig het ook is om je wensen concreet te hebben, ze kunnen je blik soms ook vertroebelen. Dan kun je niet meer echt de potentie zien van een huis. Heb je een beetje last van tunnelvisie? Laat dan iemand anders het huis ook bekijken.

 

Ben je al heel lang op zoek naar een nieuw huis? En sta je elke keer samen met twintig anderen in de rij wanneer er iets écht leuks op de markt komt? Met deze tips zorg je ervoor dat je niet overmand wordt door frustratie en toch je (bijna) droomhuis koopt. Twee jaar geleden waren…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *