DIT SPEELT ER OP DE HUIZENMARKT IN 2021

DIT SPEELT ER OP DE HUIZENMARKT IN 2021

Een nieuw jaar met verse kansen voor huizenkopers en -verkopers. Ondanks de lockdown is de huizenmarkt in januari volop in beweging. Dit zijn de trends.­­­

Trend 1: Veel meer bezichtigingen
Het is opvallend dat er in januari 2021 gemiddeld veel meer bezichtigingen per woning zijn, dan in de eerste maand van vorig jaar.

In 2020 liep het aantal bezichtigingen al flink op tot gemiddeld 10 per woning.
In januari 2021 was het gemiddelde aantal bezichtigen nog steeds 9 per woning. In januari vorig jaar was dit gemiddeld 5 per woning.
Veel mensen zijn nog steeds hard op zoek naar een nieuwe woning. Ze laten zich ondertussen niet tegenhouden door de strenge lockdown.

Trend 2: Meer dan 50% van de huizenkopers overbiedt
De vraagprijs is lang niet altijd de prijs waar de woning voor wordt verkocht. Regelmatig wordt er meer geboden.

In 2020 werd voor het eerst door meer dan de helft (50,9%) van de huizenzoekers boven de vraagprijs geboden.
In 2019 werd in 38,3% van de gevallen boven de vraagprijs geboden.
In 2017 gebeurde overbieden nog veel minder vaak; in slechts 19,5% van de gevallen.

Meer bieden dan de vraagprijs was iets dat je voor 2020 vooral in de grote steden zag. Op de huizenmarkt 2021 is overbieden een trend die door het hele land is te zien. Dit is natuurlijk mooi voor de verkopers van een huis, maar een stuk minder leuk voor de huizenkopers die steeds meer moeten neertellen voor een koophuis.

Trend 3: Snellere doorlooptijd op de huizenmarkt van 2021
Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld minder dan 100 dagen tot een woning verkocht was. Dit jaar zal deze korte doorlooptijd eerder korter dan langer worden en legt daarmee ook een extra druk op de huizenmarkt.

Kopers moeten er snel bij zijn; een korte doorlooptijd laat onder andere zien dat mensen steeds fanatieker worden bij het kopen van een huis.
Nu lijkt ‘honderd dagen’ misschien niet heel kort, maar dit wordt geteld vanaf het moment dat het bord in de tuin wordt geplant tot de overdracht bij de notaris. Al het werk (aanbieden op funda, bezichtigen, onderhandelen, etc.) omtrent de verkoop van een huis wordt in die korte periode geregeld.
Om je een idee te geven hoe speciaal deze steeds kortere doorlooptijd is: in 2017 was de doorlooptijd nog gemiddeld 146 dagen.

 

Een nieuw jaar met verse kansen voor huizenkopers en -verkopers. Ondanks de lockdown is de huizenmarkt in januari volop in beweging. Dit zijn de trends.­­­ Trend 1: Veel meer bezichtigingen Het is opvallend dat er in januari 2021 gemiddeld veel meer bezichtigingen per woning zijn, dan in de eerste maand van vorig jaar. In 2020…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *