Je huis verduurzamen

Je huis verduurzamen

Heel vaak krijg ik de vraag van mensen die een huis bij mij komen bezichtigen ‘wat is het energielabel van dit huis’ en ‘wat zijn ongeveer mijn maandelijkse energielasten’? Je hoort het al veel om je heen, termen als duurzaamheid en energieneutraal maar ik merk ook tijdens mijn afspraken dat we steeds meer bewust worden en meer gaan nadenken hoe we duurzamer kunnen leven.

Het jaren’30 huis
Voor velen zal dit wel herkenbaar zijn; niets is mooier dan een jaren ’30 huis. Ik spreek veel aankoopklanten maar ook kijkers bij verkoopbezichtigingen die heel graag een jaren’ 30 huis willen kopen. Niet gek dat de prijzen van deze huizen veel hoger liggen en dit soort huizen vaak ontzettend snel verkopen.

Toch zitten er ook een aantal nadelen aan een jaren ’30 huis, zeker als we praten over het onderhoud en duurzaamheid. Soms heb ik het gevoel dat kopers hiervoor een ‘roze-bril’ op hebben en alleen maar willen gaan voor een jaren ’30 huis omdat het een jaren’ 30 huis is. Ik probeer dan om mijn klanten ook langs die ‘roze-bril’ heen te laten kijken en ze te wijzen dat de energielasten bij zo’n huis toch een stuk hoger zullen liggen dan bij een nieuwer huis. Ook is het bij dit soort huizen vaak veel lastiger om het huis te verduurzamen en het huis nog na te isoleren of een andere installatie aan te schaffen. Dit zijn natuurlijk belangrijke punten om rekening mee te houden bij het aankopen van je droomhuis.

Energielabel
Om een indicatie te krijgen van hoe energiezuinig een huis is, heeft de Rijksoverheid in 2015 het energielabel in het leven geroepen. In principe heeft ieder huis al een voorlopig energielabel, maar als verkoper of verhuurder ben je verplicht deze definitief te maken. Dus stel je gaat zo’n jaren’ 30 huis bekijken, vraag dan na wat het energielabel is. Zo heb je een beetje een indicatie van wat de verkopers hebben gedaan om het huis energiezuiniger te maken.

Voor de verkoop van een huis is het energielabel ook van belang. Ik krijg bij verkoopbezichtigingen vaak de vraag wat het energielabel is en wat de maandlasten ongeveer zijn. Als je dit vooraf al kunt delen met een gegadigde, dan scheelt dat een hoop achteraf. Daarnaast is het huis ook nog eens beter te vinden op Funda!

Uit ervaring weet ik dat het aanvragen van een energielabel niet altijd even makkelijk is. Ik heb vaak met klanten om tafel gezeten om het energielabel aan te vragen en je moet ontzettend veel informatie aanleveren om te bewijzen welke investeringen je hebt gedaan om je huis energiezuiniger te maken. Het makkelijkste is dan om de verkoopbrochure van het huis als bewijsmateriaal aan te voeren, deze moet dan wel compleet zijn!

Heel vaak krijg ik de vraag van mensen die een huis bij mij komen bezichtigen ‘wat is het energielabel van dit huis’ en ‘wat zijn ongeveer mijn maandelijkse energielasten’? Je hoort het al veel om je heen, termen als duurzaamheid en energieneutraal maar ik merk ook tijdens mijn afspraken dat we steeds meer bewust worden…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *