Bankgarantie, waarborgsom? Wat is dat nu precies?

Bankgarantie, waarborgsom? Wat is dat nu precies?

Zodra een woning wordt verkocht dient de koper al na enkele weken een percentage van de koopsom te voldoen. Maar waarom is dat nu eigenlijk? Hoe hoog is dat bedrag en moet ik dit als koper zelf betalen? Dit zijn zomaar enkele vragen die wij als makelaar vaak horen tijdens het tekenen van de koopakte. Een goede reden om hier eens wat dieper op in te gaan. De bankgarantie of waarborgsom wordt namelijk nog wel eens gezien als een aanbetaling op de koopsom, maar dat is het niet. De totale koopsom wordt immers in zijn geheel al voldaan op de dag van de sleuteloverdracht (transportdatum).

Maar wat is het dan wel?
We noemen het een zekerheidstelling. Met het storten van de waarborgsom geef je het vertrouwen en de zekerheid naar de verkoper toe dat je de woning ook daadwerkelijk gaat afnemen. Maar daarnaast is het ook een bedrag waar de verkoper recht op heeft zodra de koper zijn verplichtingen niet nakomt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de koper van de koop af wil zien terwijl dit niet meer mogelijk is.

Hoe hoog is dit bedrag?
Over het algemeen is het een bedrag van 10% van de koopsom. De koper moet ervoor zorgen dat dit enkele weken nadat de koopovereenkomst is getekend, door de notaris is ontvangen. Je hoeft dit bedrag dus niet rechtstreeks aan de verkoper te betalen. Verder kun je er nog voor kiezen om dit via een bankgarantie te voldoen of met een zogenaamde waarborgsom.

Bankgarantie
Omdat 10% van een koopsom erg veel geld is wordt er meestal door de hypotheekverstrekker een zogenaamde bankgarantie gesteld. Bij een bankgarantie wordt er geen geld overgemaakt op de rekening van de notaris. In plaats daarvan verklaart de bank garant te staan voor 10% van de koopsom indien de koper niet aan zijn verplichtingen kan voldoen en de verkoop niet doorgaat. De bank zal op dat moment het bedrag uitkeren aan de verkoper. Als koper heb je dan een schuld aan de bank ter grootte van dat bedrag. Het afgeven van de een bankgarantie gaat wel gepaard met kosten. Dit is ongeveer 1% van het bedrag en betaal je aan de bank.

Waarborgsom
We spreken over een waarborgsom als de koper het bedrag uit eigen middelen voldoet en zelf overmaakt op de rekening van de notaris. Zodra de eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden krijgt de koper dit bedrag dan weer teruggestort. Het voordeel is dat de koper geen kosten hoeft te maken voor een bankgarantie. Het nadeel is dat een waarborgsom vaak een behoorlijk hoog bedrag is waar de notaris geen rente over vergoedt.

Indien je voldoende spaargeld hebt om een waarborgsom te voldoen dan kun je hier natuurlijk voor kiezen. Indien je dit geld niet voorhanden hebt of niet wilt aan spreken, dan is de bankgarantie een uitkomst. Zo loop je geen rente mis en kun je de verkoper toch de zekerheid geven.

Al met al is het dus zeker iets om over na te denken waar je als koper nu goed aan doet. Toch nog vragen? Neem dan gewoon contact met ons op.

Zodra een woning wordt verkocht dient de koper al na enkele weken een percentage van de koopsom te voldoen. Maar waarom is dat nu eigenlijk? Hoe hoog is dat bedrag en moet ik dit als koper zelf betalen? Dit zijn zomaar enkele vragen die wij als makelaar vaak horen tijdens het tekenen van de koopakte.…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *